Hur blir jag av med problem efter bett av fästingar, ohyra, skabb och kvalster?
TIPS OCH RÅD
Hovskägg och mugg
För att slippa raka av hovskägget använder du vår flaska med pipkork. Med den når du in i botten av hovskägget och slipper onödigt spill. Gnugga in och upprepa två ggr/vecka i tre veckor.
Hudproblem
Undvik torr hud genom att smörja med RINGBLOMSSALVA en till två gånger per dag. Gnugga in salvan och låt lufttorka utan plåster/bandage.
Torr hud
Skogsapotekets GRÖNA Hudsalva innehåller förutom Ekologiskt och KRAV-märkt raposlja samt bivax, även vår revolutionerande produkt Skvattramolja som får den torraste hud att bli smidig igen.
Slitna och ömma tassar
Slitna hundtassar blir snabbt mjuka o fina med vår TASSALVA. Hemligheten är att den innehåller både ringblomma och bivax, samt dalbränd fintjära utvunnet ur kådrika furustubbar.
Missfärgningar från tjära
Ofta hör man frågan hur man får bort tjärfläckar. Ett enkelt och miljövänligt knep är att dränka fläcken med saften från en citron, eller genom att stryka en äggula på fläcken, och sedan skölja med varmt vatten.
FAQ
Vad är skillnaden på tidigare godkända Försvinn och numera godkända Skogssalvan?
På vår sida “Historien om Försvinn” kan du läsa allt om hur Försvinn tillkom och hur den iom en ändring i föreskrifterna ej säljs längre.
Vår Skogssalva är en kosmetisk produkt, har samma ingredienser som Försvinn, men lite annorlunda innehåll och tillverkningssätt.
Den är ej godkänd som repellerande, vilket Försvinn var och självklart har det därför inte gjorts några laboratorietester beträffande effektivitet osv då den ej säljs som repellerande.
Är det mugg/rasp eller hovskabb?
Mugg är en infektion i främst karledshuden, som orsakas av bakterier. Det kallas rasp då den spridit sig upp längst benet. Hos hästar med mycket hovskägg är mugg ovanligt, eftersom hovskägget skyddar karleden. Det är dock inte ovanligt att kraftigt skabbangrepp leder till mugg. Symtomen på mugg är sårskorpor i karleden, ömhet och svullnad. Det kan leda till lymfangit; inflammation i benens lymfkärl som leder till kraftig svullnad och i värsta fall kan bli kronisk.
Varför är det ibland olika mycket i burkarna?
Våra produkter görs inte av maskiner utan av människor. Lappar hamnar snett och ibland blir det lite extra i burkarna. Dock ALDRIG mindre mängd än det som anges i innehållsförteckningen.
Ibland kan toppskiktet ( ytan) vara lite ojämn och ibland har burken blivit så full att insidan på locket “tar i” vid stängning. Men som sagt, du får så gott som alltid mera än vad det står på produkten.
Varför är det "skräp" ibland i salvorna?
Våra Gröna produkter är alla baserade på Skvattramolja. Ibland kan en liten, liten del av ett blad slinka igenom våra tre filter och syns då som en liten prick i salvan. Självklart är detta helt ofarligt. Prickarna i Ren&Len är mald kaffeböna som “rubber” i stället för plastkulor som många andra använder.
Samma sak gäller självklart i alla våra salvor, nån pytteliten bit av ett ringblomsblad, nåt litet pollen i bivaxet osv kan se ut som ett “skräp” i salvan. Dessa är helt ofarliga och visar bara att salvan är gjord av naturliga ingredienser.
Vid vår tillverkning har vi samma krav som alla kosmetikatillverkare och lyder under läkemedelsverket.
Vad är hovskabb?
Det vi kallar fotskabb, eller hovskabb, är ett kvalster vid namn Chorioptes equi. Den lever främst på hårstrånas bas på hästens ben, där den äter hudavlagringar. Äggen läggs under huden. Detta ger upphov till krustor och kraftig klåda hos hästen. Ett skabbdjur lever upp till 8 veckor, även utanför sitt värddjur.
Lär dig skillnad på fästingarna
Vad många inte vet är att det bara är fästinghonorna som biter. De är brunare än hanarna som är svarta och helt ofarliga och som bara letar honor! Att du hittar fästingar är därför inte samma sak som att ditt djur eller du blir biten av dem.
Ser du en fästing som har en eller flera små fästingar på ryggen, är det en hona som just blir parad.
Mer om hovskabb?
Oftast individer med mycket behåring på benen, såsom Tinker, IC, Ardenner, Nordsvensk, Frieser med flera raser. Skabben trivs i botten av hovskägget, där det är varmt och skyddat. Många hästar bär på skabb utan att visa några symtom, och sprider därmed smittan vidare. En del hästar är överkänsliga mot skabb, och får stora problem även om antalet skabbdjur är lågt. Immunförsvar och allmäntillstånd spelar också in; en nedsatt häst får lättare skabbangrepp.
Hovskabb är mkt smittsamt. Hos hästar som delar stall kan man räkna med att alla bär på parasiten, även om de inte visar symtom. Skabben finns i stallkläder, borstar och utrustning. Hovslagare och veterinär kan bära på den, och den kan finnas i de ridhus du besöker. Det är viktigt att hålla huden mjuk och smidig, och att regelbundet kolla hovskägget samt behandla vid symptom.
Symptom på hovskabb är att hästen kliar sig på/stampar med benen. Oftast syns angreppet först på frambenets baksida, i höjd med framknäet. Man känner hudförändringar och skorvig hud. Flagor, mjäll och krustor i hovskägget är ett säkert tecken. Vissa partier kan bli hårlösa med öppna sår. Skinnet blir förtjockat, valkigt och benet svullet. Skrapprov på huden utförs av veterinär, men proven visar tyvärr ofta ett falskt negativt resultat.
Det finns ingen godkänd behandling specifikt för hovskabb. I de flesta fall får man nöja sig med att ha skabben under kontroll, och lära sig leva med den. Det finns en uppsjö av medel som fungerar mer eller mindre bra, och är mer eller mindre giftiga. Många är receptbelagda. Vi har själva under årens lopp provat det mesta och det som fungerar på en individ hjälper inte alltid en annan. Kemikalierna var anledningen till att Skogsapotekets FÖRSVINN kom till; vi ville ha ett giftfritt, naturligt och fungerande medel till våra djur.
Visste du detta om älglusen?
Älglusen släpper oftast sina vingar då den landar och blir därmed kvar på dig/ditt djur och tvingas därmed försöka försörja sig på er.
Det gäller därför att behandla dig med något som luktar såpass mkt att de väljer att vända innan de landat. Skogsapotekets Försvinn var mkt effektivt mot detta och användes med mkt gott resultat av jägare, bärplockare m fl.
HUR FÅR JAG MIN HUD MJUKARE?
En banbrytande produkt
Det här är en efterlängtad produkt för dig som tröttnat på att behandla ditt djur med kemikalier. SKOGSSALVAN är en helt naturlig och extremt mjukgörande salva, som skyddar och lindrar så att besvär försvinner efter bett av fästingar, älglus, skabbdjur, styngfluga, pälsätare, loppor och löss samt andra bitande insekter.
Slipp problem med flugor i öppna sår
HONUNGSSALVAN håller flugorna borta och innehåller mängder med goda bakterier.
Spray för långpälsade djur
SKOGSSALVAN finns även som SPRAY och du kan spraya på djurets päls som komplement till SKOGSSALVAN
Specialprodukt FÖRSVINN EXTRA
Används med fördel på hästar vid problem med mugg och rasp.
Upplevs av många av våra kunder som en stor hjälp efter bett av mygg, knott o broms.
VARUMÄRKESREGISTRERING
Skogsapoteket varumärke har godkänts av PRV i Sverige och är nu ett registrerat och skyddat varumärke. Detta bekräftar vår satsning på kvalitet och våra kunder.
OM SKOGSAPOTEKET
BEPRÖVAD KUNSKAP FRÅN DEN GAMLA BONDEPRAKTIKAN. Skogsapoteket AB tillverkar effektiva hudprodukter för djur och människor. Recepten har sitt ursprung i den gamla bondepraktikan med naturliga ingredienser från de småländska skogarna och myrmarkerna. Alla produkter tillverkas på gården med miljön i fokus.